lördag 10 oktober 2015

Vilse i träningsdjungeln


Nu har jag gått vilse med träningen igen. Jag har haft det på känn ett tag. I våras började jag cykla fram och tillbaka till jobbet igen efter ett uppehåll på sju år. Ett diskbråck gjorde att jag inte kunde lyfta hakan och det är svårt att cykla i Stockholmstrafiken om du tittar rakt ner i asfalten. Nu är diskbråcket lite bättre och jag har byggt om min cykel. Ta en herrcykel, vänd styret bak och fram och bygg på med en ’bock-styre-byggsats” fast upp och ner. Ja, det är väl enklast att titta på bilden.

Min DBS, kanske inte Den Beste Sykel, förhoppningsvis inte Döden Bakom Styret, men min alldeles egna DiskBråcksanpassade Sykel. Helt underbart att kunna cykla igen och att slippa tunnelbanan efter sju svåra år.

Så gick jag med i Stockholms Rullskidklubb. Vilken klubb! Ett härligt gäng. Glada, entusiastiska tränare som tar hand om alla och som vågar leda träningen. Teknikpass med videoinspelning blandat med hård intervallkörning. Träning en och en halv timme varje tisdag och torsdag.

Många i rullskidklubben kör rullskidor till jobbet. Bra ide. Jag kan ju köra varannan dag rullskidor och varannan dag cykel. Det blir många mil. En vecka när cykeln är på reparation kommer jag upp i arton rullskidsmil. Känns bra – eller?

Jag har tappat mina styrkepass. Jag hinner eller orkar inte. Jag har tappat mina OBLA*-pass. Planen är att två av veckans pass till eller från jobbet ska vara OBLA pass. Det blir inte av. Alla pass fram och tillbaka till jobbet går i samma takt. Jag är för trött och sliten.

Som tur är gör Optimaski en höstturné i Sverige. Skidteknikens rockstjärnor är på plats en vanlig onsdagskväll hos Sumpan skidor i Ursvik. Per-Øyvind Torvik, Ove Erik Tronvoll, Kari Eie och Oskar Svärd har vår fullständiga koncentration. Fotgängare, cyklister, ryttare till häst, alla förstår de att här pågår något speciellt i skymningsljuset och smyger försiktigt förbi för vi ser ingenting utom våra tränare.

Först stakningsteknik med Per-Øyvind. Så tydligt, så enkelt, så effektivt. Mage, axlar, armar. Tre separata rörelser i den ordningen. Tre växlar. Jag borde ju kunna det här från förra årets Vålådalsläger men låt oss säga att jag behövde en repetition. Dessutom får jag med mig något nytt som jag inte snappat upp tidigare. Om man använder magen på rätt sätt då kröker sig ryggen. Man gör inte situps med rak rygg. Dessa enkla ord får mig att hitta magen och att undvika att använda benböjarna.

Snabb dusch och ombyte så är vi bänkade för föreläsning. Två OBLA-pass i veckan säger Per-Øyvind. Men proffsen de åker ju väldigt många mil långt och lugnt protesterar någon. Jo, säger Per-Øyvind, om man tränar tjugo timmar i veckan då måste man köra mycket långt och lugnt för att spara sig så att man kan hålla kvalitét på OBLA-passen. Tränar man färre timmar då drar man ner på långt och lugnt passen men behåller OBLA-passen. Om man bara har tid med två pass i veckan, då kör man två OBLA-pass. Ja, om man vill förbättra sig alltså. Annars kan man fortsätta att köra i samma jämna fart på varje pass. Har man tid lägger man in ett styrkepass också. Det höjer testosteron nivån och ökar effekten av resten av träningen.

Jag kör tio pass i veckan. Inget OBLA-pass. Ingen styrka. Jag åker hem inspirerad. Klarar jag av att åka i riktigt lugn fart till jobbet ibland så att jag orkar köra OBLA och styrka? Det går lite mot min natur. Ta tunnelbanan ibland när kroppen säger ifrån? Tanken svindlar! Utmaning. Förändring.
* OBLA-pass lärde jag mig att köra på Optimaskis läger i Vålådalen. OBLA står för Onset of Blood Lactose Accumulation och det ligger massa vetenskap bakom för den som är intresserad, men praktiken är väldigt enkel. Undvik att dra på dig för mycket mjölksyra i de första intervallerna för att kunna hålla bra kvalitet genom hela intervallpasset. Håll samma fart i alla intervallerna. Kör gärna en rundbana så att du kan kontrollera att du har samma tid på det sista intervallet som på det första. Första intervallet kommer att kännas lätt och din maxpuls kommer att vara låg. Det sista intervallet kommer att kännas tungt med hög maxpuls. Kör t.ex. 5x8minuter med 2 minuters vila eller 10x4minuter med en minuts vila. Två pass i veckan - ger garanterat resultat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar